Luchthaven bedreigt leefbaarheid van Borsbeek

07 April 2021

Luchthaven bedreigt leefbaarheid van Borsbeek

Op Borsbeeks grondgebied heeft het bedrijf onder meer de startbaan illegaal verlengd en het luchthaventerrein verhard en opgehoogd.

Antwerp Airport heeft de voorbije jaren een loopje genomen met verscheidene regels.

Op Borsbeeks grondgebied heeft het bedrijf onder meer de startbaan illegaal verlengd en het luchthaventerrein verhard en opgehoogd. Zonder toelating legde het een patrouilleweg rond het terrein aan. Ook stapelde de luchthaven zonder toelating 5000 m3 zand op Borsbeeks grondgebied op en voerde zij het dubbele aantal trainingsvluchten uit dan wat de milieuvergunning toelaat.

De Vlaamse regering wil de luchthaven laten evolueren naar een winstgevende onderneming. Daarom zoekt ze nu uit hoe ze de beperkingen rond geluidshinder en aantal vluchten in de milieuvergunning kan tenietdoen. Want de enige manier om er een winstgevende onderneming van te maken, is het aantal toeristische vluchten exponentieel te verhogen (met een nieuwe verlenging van de startbaan) en de openingsuren uit te breiden. Dat is nefast voor de leefbaarheid in de steden en gemeenten rond de luchthaven. De huidige N-VA-minister Zuhal Demir eet uit de hand van de vlieglobby en heeft al een ministerieel besluit uitgevaardigd om de milieuvergunning zo te interpreteren dat het aantal trainingsvluchten mag verdubbelen.

Groen verzet zich al vele jaren. Luchthavenactiviteiten horen niet thuis in een stadsgebied. Het is schaamteloos dat de Vlaamse regering haar eigen regelgeving met voeten treedt. Groen Borsbeek blijft een vuist maken tegen dit bedrijf, dat tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld verkwist en een bodemloze put is en blijft.

Frans Giele